Doelen bereiken

‘’Hoe zorg je ervoor dat je doelen bereikt in je leven?’’

 

Om een doel te bereiken in je leven is het van belang dat je exact weet wat je wil. Dat klikt makkelijk, maar hoe weten we eigenlijk precies wat we willen? De meeste mensen die ik spreek over hun doelen zijn vaak abstract en vaag. Bijvoorbeeld, ik wil meer geld verdienen of ik wil een eigen bedrijf beginnen. Dat herken je misschien wel. Maar dit motiveert je niet en uiteindelijk zul je zelfs je doel uit het oog verliezen. 

 

Om een doel in je leven te bereiken heb je wat meer nodig dan alleen een globaal idee. De volgende elementen zijn heel belangrijk:

  1. Maak je doel visueel, oftewel: vorm jezelf een beeld van dat wat je wilt bereiken. Met een concreet ‘plaatje’, wordt het al veel grijpbaarder. Denk aan hoe je eruit ziet als je je doel bereikt hebt, wat je aanhebt, wie er bij je zijn, waar je bent. Wat drink je, wat eet je?
  2. Zijn er al mensen die ook dit doel hebben bereikt. Zij zijn jouw inspiratie, van hen kun je leren.
  3. Praat erover. Vind iemand in je directe omgeving die je jouw idee toevertrouwt. Ook door het te vertellen krijgt het steeds meer vorm. De ander zal je waarschijnlijk ook vragen stellen, waardoor jij nog beter over je doel gaat nadenken en het nog concreter maakt. Zo gaat het steeds meer voor je leven. 

Het is essentieel dat je blijft doorgaan in het proces om je doel te realiseren. En praten, visualiseren en je laten inspireren horen daar ook bij.

 

Naast dit alles, is er nog één heel belangrijk element: tijd. Zodra jij een doel wil bereiken in je leven is het van wezenlijk belang dat je hiervoor tijd gaat vrijmaken. Maar ook dat je het doel de tijd gunt om zich te ontwikkelen. In de gesprekken die ik met mensen voer over de dromen en doelen in hun leven, wordt vaak geen datum genoemd. Ze zijn bang om het doel niet te halen. Zodra je deze gevoelens ervaart, wat heel natuurlijk is, is het van belang of je doel wel een haalbare datum heeft. Misschien is het je doel om 10 kilo af te vallen, zodat je er in de zomer weer goed uitziet. Dan is het wel belangrijk dat je gaat beseffen dat je dit niet in 3 weken kan realiseren. 

 

Zodra je een realistische datum hebt gezet voor je doel begin je met het maken van een plan. Richt je op diegene die hetzelfde doel al heeft bereikt. Investeer in erachter komen hoe deze persoon het voor elkaar heeft gekregen waar jij naar streeft. 

Tot slot:  maak je doel zichtbaar. Plaats ergens in huis, of op meerdere plekken, een (aantal) afbeelding(en) van je doel. Plekken waar je regelmatig komt, zoals de badkamer, slaapkamer en je keuken. Zo wordt je steeds aan je eigen doel herinnerd en blijf je gemotiveerd om eraan te werken.

 

Je doel komt je niet aanwaaien, je moet er iets voor doen. Het belangrijkste is dat je het écht voor je kunt zien. Jouw doel. Jouw toekomst.

 

Succes!

Bekijk ook

Self fulfilling prophecy

Hoe vaak sta jij stil bij wat je doet? Volgens wetenschappers leven we een geconditioneerd leven, waarmee ze bedoelen dat we de (meeste) dingen op de automatische piloot doen. 

Lees verder >