Self fulfilling prophecy

‘’Wat je geeft, krijg je terug!’’

 

Hoe vaak sta jij stil bij wat je doet? Volgens wetenschappers leven we een geconditioneerd leven, waarmee ze bedoelen dat we de (meeste) dingen op de automatische piloot doen. 

 

Het blijkt namelijk dat je brein voor 95% onbewuste handelingen uitvoert en maar 5% bewuste handeling doet. Wel zo efficiënt, maar het betekent ook dat je niet alles meer de aandacht geeft die het zou kunnen gebruiken. Als je stilstaat bij die automatische handelingen zul je bijvoorbeeld merken dat je altijd op dezelfde manier op je stoel zit of altijd dezelfde woorden gebruikt in gesprekken met anderen. 

 

Self fulfilling prophecy betekent letterlijk ‘zichzelf vervullende voorspelling’: omdat je die voorspelling uitgesproken hebt, ga je ernaar leven en komt ‘ie uit. Het zegt dat je terugkrijgt waar jij je aandacht op zet. Kortweg: denk je negatief dan zul je negatieve gebeurtenissen aantrekken. Dat ‘Zie je wel!’-moment is er niet echt, maar heb je zelf veroorzaakt. Voor heel veel mensen is dit logisch en kunnen we het verband zien tussen iets wat we niet willen wat uiteindelijk realiteit wordt. Het is niet per se zo dat je met je gedachten de gebeurtenis stuurt, maar wel jouw beleving van die gebeurtenis.

 

Stel je voor, je omgeving reageert meestal heel kritisch op jouw ideeën. Je gaat er dus van uit dat ook je nieuwe idee niet direct enthousiast ontvangen wordt. Oftewel, je aandacht gaat naar de kritische, negatieve reacties. Je ziet vervolgens je gedachte uitkomen, want er waren kritische reacties. Maar, er waren ook positieve reacties. Die heb je ook gehoord, maar je aandacht is uitgegaan naar de negatieve reacties.

 

Als we ons bewust zijn van dat wat we aandacht geven, ook terugkomt in onze aandacht (in ons leven), dan weten we dat het belangrijk is wat we denken. Dat het belangrijk is dat we ons bewustzijn van onze gedachten, gevoelens en de keuzes die we maken. Deze drie elementen bepalen namelijk ons leven en als je dat eenmaal weet zul je merken dat je leven een hele andere koers gaat aannemen. 

 

Wat nou als je een doel of droom wil realiseren en het lukt maar niet? Komt het omdat je een beperkende gedacht had, zoals ‘ik ben niet slim genoeg’, ‘ik heb niet genoeg geld’ of ‘ik heb de tijd er niet voor’? 

Vervang die beperkende gedachte dan eens door een versterkende gedachte, zoals ‘ik kan alle informatie die nodig is opzoeken’, ‘er is altijd geld om aan mijn doel te besteden’ en ‘ik reserveer elke dag 10 minuten om aan dit doel te werken’. 

 

Zodra je jezelf deze positieve en versterkende gedachten vertelt, zul je merken dat er iets verandert in hoe je naar je leven kijkt. Je krijgt meer energie en zin en je staat positief in het leven. Gebruik daarom je gedachten, gevoelens en keuzes om je leven vorm te geven zoals jij het wil. Je bent al snel geneigd om te denken dat je jezelf voor de gek houdt als je dat soort dingen gaat denken. Want waar komt ineens dat geld vandaan dan? En wie doet de was als ik tien minuten voor m’n doel neem? Maar realiseer je dat je daarmee in de blokkerende modus blijft en er dus ook niks verandert. En ja, dan kun je weer tegen jezelf zeggen ‘Zie je wel, het is onhaalbaar.’ Maar zet gewoon de eerste stap, zie de mogelijkheden voor de volgende stap en werk zo naar je doel toe. Je zult ineens kansen en openingen zien waar je eerst niet aan dacht. Omdat je die richting niet op keek, en nu wel.

 

Succes!

Bekijk ook

Doelen bereiken

Om een doel te bereiken in je leven is het van belang dat je exact weet wat je wil. Dat klikt makkelijk, maar hoe weten we eigenlijk precies wat we willen? De meeste mensen die ik spreek over hun doelen zijn vaak abstract en vaag. Bijvoorbeeld, ik wil meer geld verdienen of ik wil een eigen bedrijf beginnen. Dat herken je misschien wel. Maar dit motiveert je niet en uiteindelijk zul je zelfs je doel uit het oog verliezen. 

Lees verder >